Algemene Voorwaarden van Zeg maar JE
1. Toepasselijkheid
1.1. Deze algemene voorwaarden worden gehanteerd door de volgende ondernemer:
LienBack, een eenmanszaak met de handelsnaam Zeg maar JE, gevestigd te Vught (5261BS) aan de Kleine Gent 3, en ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel onder nummer 85048852.
1.2. De opdrachtgever (hierna: ‘Opdrachtgever’) is de natuurlijke of rechtspersoon met wie de ondernemer (hierna: ‘Ondernemer’) een overeenkomst aangaat.
.3. De Ondernemer voert alle diensten uit onder de handelsnaam Zeg maar JE, tenzij anders aangegeven in de communicatie tussen de Ondernemer en de Opdrachtgever.
1.4. Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle rechtsverhoudingen tussen de Opdrachtgever en de Ondernemer, waaronder op alle aanbiedingen, offertes, onderhandelingen en overeenkomsten.
1.5. Onder ‘Schriftelijk’ wordt in deze algemene voorwaarden zowel op papier (hard-copy) als een elektronisch bericht (zoals e-mail) verstaan.
2. Overeenkomst
2.1. Er komt een overeenkomst tot stand tussen de Ondernemer en de Opdrachtgever op het moment dat de Opdrachtgever de offerte van de Ondernemer heeft aanvaard.
2.2. De Ondernemer voert de overeenkomst naar beste inzicht en vermogen uit op basis van de informatie die aan de Ondernemer door Opdrachtgever ter beschikking is gesteld.
2.3. De Opdrachtgever zorgt ervoor dat alle gegevens die noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van de overeenkomsttijdig aan de Ondernemer wordt verstrekt. Indien deze gegevens niet of niet tijdig aan de Ondernemer zijn verstrekt, is de Ondernemer niet aansprakelijk voor enige schade, van welke aard ook, die hieruit voortvloeit.
2.4. De diensten van de Ondernemer kunnen zowel op locatie (fysiek) als online (digitaal) aangeboden worden. Bij uitvoeren van de diensten op locatie is de Opdrachtgever, tenzij anders overeengekomen, verantwoordelijk voor het verzorgen van de door Ondernemer benodigde faciliteiten (zoals voldoende ruimte voor deelnemers, voedsel en drank, een internetaansluiting, en andere benodigdheden zoals een beamer of ander presentatiescherm).
3. Annulering en wijziging
3.1. Het bepaalde in Artikel 7:408 van het Burgerlijk Wetboek is niet van toepassing. In plaats daarvan hebben zowel de Ondernemer als de Opdrachtgever het recht de overeenkomst op te zeggen met inachtneming van het bepaalde in deze algemene voorwaarden. In het geval dat de Opdrachtgever de overeenkomst opzegt (annuleert) voordat deze is uitgevoerd, is de Opdrachtgever gehouden het overeengekomen tarief te betalen volgens onderstaande voorwaarden.
a. Bij annulering tot 2 maanden voor uitvoerdatum van de overeenkomst wordt 0% van de overeenkomst in rekening gebracht bij de Opdrachtgever.
b. Bij annulering tussen 2 maanden en 2 weken voor uitvoerdatum van de overeenkomst wordt 50% van de overeenkomst in rekening gebracht bij de Opdrachtgever.
c. Bij annulering vanaf 2 weken voor de uitvoerdatum van de overeenkomst wordt 100% van de overeenkomst in rekening gebracht bij de Opdrachtgever.
3.2. Indien de Opdrachtgever een consument is, heeft deze gedurende veertien kalenderdagen na het sluiten van de overeenkomst het recht de overeenkomst zonder opgave van redenen te herroepen. Dit herroepingsrecht komt te vervallen wanneer de Ondernemer met het uitvoeren van de overeenkomst is aangevangen.
3.3. De Ondernemer is gerechtigd de op grond van de overeenkomst uit te voeren diensten op een andere datum te laten plaatsvinden. De Ondernemer zal de Opdrachtgever hierover Schriftelijk informeren. De Opdrachtgever heeft dan het recht om binnen een week na dit bericht de overeenkomst kosteloos Schriftelijk te annuleren, tenzij er sprake is van een overmachtssituatie zoals benoemd in artikel 5.
4. Betaling
4.1. De Opdrachtgever betaalt ofwel meteen of dient de facturen te betalen op basis van de gegevens zoals weergegeven op de factuur van de Ondernemer. Indien op de factuur zelf geen betaaltermijn is opgenomen, geldt een betaaltermijn van 14 dagen na factuurdatum.
4.2. Nadat de betaaltermijn is verstreken, verkeert de Opdrachtgever in verzuim zonder dat daarvoor een ingebrekestelling of mededeling nodig is en heeft de Ondernemer recht op vergoeding van buitengerechtelijke kosten. Daarnaast maakt de Ondernemer vanaf dat moment aanspraak op vergoeding van de wettelijke rente.
5. Overmacht
5.1. De Ondernemer is niet verplicht tot uitvoering van de overeenkomst als zij daartoe gehinderd wordt door overmacht. Ziekte, ongeval, diefstal, brand, weersinvloeden, verkeersbelemmeringen, stroomstoringen, computer-, internet- of systeemstoringen en dergelijke worden gekwalificeerd als overmacht.
5.2. In het geval van overmacht, zal de Ondernemer zich inspannen om de impact hiervan op Opdrachtgever te beperken. Bijvoorbeeld door het zoeken naar een invaller.
5.3. Wanneer de Ondernemer tot het intreden van overmacht al werkzaamheden heeft uitgevoerd ten behoeve van de overeenkomst, heeft zij recht op betaling voor deze werkzaamheden.
5.4. Als gezondheidsregels met betrekking tot COVID-19 of andere epidemieën het niet toelaten om fysiek de diensten aan te bieden, heeft de Ondernemer het recht om de diensten online aan te bieden. Er wordt geen terugbetaling verleend voor het online uitvoeren van de overeenkomst.
6. Aansprakelijkheid
6.1. De Ondernemer is niet aansprakelijk voor indirecte schade, waaronder nadrukkelijk maar niet uitsluitend wordt begrepen: gevolgschade (waaronder gemiste besparingen en gederfde winst), immateriële schade en vermogensschade.
6.2. De aansprakelijkheid van de Ondernemer jegens de Opdrachtgever is beperkt tot maximaal de tussen de Ondernemer en de Opdrachtgever overeengekomen vergoeding voor de opdracht.
6.3. De schade dient zo spoedig mogelijk doch uiterlijk binnen 14 (veertien) dagen na het ontstaan daarvan aan de Ondernemer te worden gemeld, bij gebreke waarvan het recht op enige (schade)vergoeding vervalt.
6.4. De beperkingen van aansprakelijkheid genoemd in artikel 6.1. en 6.2. Zijn niet van toepassing in het geval de schade is ontstaan door opzettelijk of bewust roekeloos handelen van de Ondernemer, alsmede in andere gevallen waarin de aansprakelijkheid van de Ondernemer wegens dwingend recht niet kan worden beperkt.
7. Overig bepalingen
7.1. Alle intellectuele eigendomsrechten op door de Ondernemer ontwikkelde materialen ten behoeve van de uitvoering van de overeenkomst, komen uitsluitend toe aan de Ondernemer. Indien de Ondernemer merken, logo’s en ander werken van de Opdrachtgever verwerkt in de materialen van de Ondernemer, dan blijven de rechten op deze werken rusten bij de Opdrachtgever. De Ondernemer verkrijgt in dat geval het recht van de Opdrachtgever om deze werken van Opdrachtgever te gebruiken in de materialen binnen het kader van de Opdracht.
7.2. Alle gegevens die door de Opdrachtgever worden verstrekt bij het aangaan van de overeenkomst worden door de Ondernemer in de administratie opgenomen. Verstrekte gegevens kunnen onder meer worden gebruikt voor het toezenden van informatie ten behoeve van de overeenkomst. Door het aangaan van de overeenkomst geeft de Opdrachtgever toestemming om deze gegevens voor deze doeleinden te gebruiken.
7.3. De Ondernemer mag gebruik maken van de handelsnaam en het merk van de Opdrachtgever voor promoties en recensies, tenzij Opdrachtgever hier bezwaar tegen maakt.
8. Toepasselijk recht en bevoegde rechter
8.1. Op alle overeenkomsten tussen de Ondernemer en de Opdrachtgever is uitsluitend Nederlands recht van toepassing.
8.2. Mocht er een geschil ontstaan tussen de Ondernemer en de Opdrachtgever, dan zullen de partijen zich inspannen om hier onderling uit te komen. Waar partijen er onderling niet uitkomen, dan kan het geschil worden voorgelegd aan de Rechtbank Oost-Brabant, tenzij dwingend recht bepaalt dat een andere rechtbank bevoegdis.